زعفران

زعفران کوهستانی

زعفران کوهستانی

زعفران کوهستانی چیست؟

پیشرفت صنعت و تکنولوژی، مانندشمشیری دو لب همان گونه که در اکثر موارد رفاه بشر را فراهم کرده است، گاهی منجر به آسیب زدن به محیط زیست یا سلامت انسان خواهد شد. مثلا درکشاورزی استفاده از حشره کش ها، کودهای شیمیایی و اصلاحات ژنتیکی بر روی محصولات زراعی، در دراز مدت منجر به شیوع انواع سرطان و ایجاد آلرژی در انسانها می گردد.

کشاورزان زعفران نیز در سالهای اخیر از چرخه ی تکنولوژی عقب نماندند. آنها برای افزایش باروری زمین هایشان، برداشت بیشتر گل زعفران، جلو گیری از حمله ی آفت، حشره و جانورانی مانند موش های صحرایی به زمین های زعفران،اقدام به استفاده از انواع کودهای شیمیایی، حشره کش ها و سم های آفت کُش بر روی زمینهای کشاورزی کردند. اگر چه که این مساله باعث نگهداری بهتر و برداشت حداکثری زعفران گردید و حتی در ظاهر کلاله های زعفران درشت تر به عمل آمدند، اما در دراز مدت مصرف کنندگان به این نتیجه رسیدند که زعفران هایی که با روش سنتی کشت و کار می شوند عیار و عطر و طعم بالاتری دارند.

زعفران کوهستانی

خوشبختانه در جنوب خراسان مخصوصا روستاهای کوهستانی اطراف بیرجند و قائن اکثریت کشاورزان با روش ارگانیک زعفران شان را به عمل می آورند و اعتقادی به کشت و کار صنعتی و استفاده از آفت کُش و کود شیمیایی ندارند. طبق آماری که کارشناسان مجموعه ی ایران زعفران طی سالهای اخیر از تجربه ی استفاده مصرف کنندگان و مشتریان از زعفران کوهستانی و زعفران صنعتی گرفته اند، بالای ۹۵٪ مصرف کنندگان مزه و طعم زعفران کوهستانی را تایید کرده اند.

نکات حائز اهمیت درباره زمینهای زعفران کوهستانی شیوه آب یاری این زمینهاست، که غالبا توسط آب قنات، چشمه و آب برف یا باران تغذیه می شوند.

 معمولا زمینهای زعفران توسط قدیمیان منطقه در ارتفاعات کوهستان ها و مناطق سردسیر و در سایه کوه ها انتخاب میشده که زمین های زعفران زیر تابش نور مستقیم آفتاب نباشد،چرا که نور و حرارت مستقیم باعث ازبین رفتن دو عامل 《کروسین و پیکرو کروسین》در زعفران می شود که فاکتورهای اصلی برای رنگ دهی و عطر زعفران هستند. برداشت زعفران کوهستانی معمولا قبل از طلوع آفتاب انجام می شود، چرا که باپیدایش آفتاب غنچه های گل زعفران بازشده و کلاله های قرمز رنگ در مجاورت با نور آفتاب بخش کثیری از ارزش غذایی خود را از دست می دهد.

 

زعفران کوهستانیمزایای زعفران کوهستانی

  1.  آنتی اکسیدان های موجود در زعفرانهای کوهستانی که به اکسیر جوانی و نشاط معروف اند به دلیل عدم استفاده از کود و سموم شیمیایی از بین نمی روند و در بالاترین سطح خود قرار دارند.
  2. کشاورزی ارگانیک باعث مدیریت بهتر خاک و مغذی ماندن آن می شوند. از این رو زعفران کوهستانی دارای خواص، عطر و طعم و مزه ی بهتری است. 
  3. زعفران کوهستان از لحظه ی تولد تا هنگام عرضه به بازار تحت تاثیر هیچ ماده شیمیایی و غیر طبیعی قرار نمی گیرد ازا ین رو افراد سرطانی و مبتلایان به بیماری های خاص به راحتی می توانند این نوع زعفران را مصرف کنند.
  4. از زعفران های کوهستانی (به دلیل کشت ارگانیک) در کشورهای اروپایی به خصوص آلمان طرفداران بیشتری دارد و برای صادرات استفاده می شوند.
  5. درکشاورزی مُدرن  معمولا از آفت کُش و حشره کُش های شیمیایی استفاده می شود. به همین دلیل باقی مانده این سموم بر روی گلهای زعفران باقی میماند، که برای بدن بسیار مضر است. اما در کشاورزی ارگانیک برای زعفرانهای کوهستانی از این  نوع سموم و آفت کش ها استفاده نمی شود و به سلامتی مصرف کنندگان آسیبی نمی رساند.

در صورت نیاز برای تهیه زعفران کوهستانی به این صفحه مراجعه نمایید.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *